Vissza a múltba

PhotoShop segítségével a XX. század eleji fotókhoz is könnyen hozzájuthatunk. Ehhez csupán két dologra van szükség: egy széfia és egy vignette effektre.

1. Alakítsuk szürkeárnyalatossá képünket az Image > Mode > Grayscale (Kép > Színmód > Szürkeárnyalatos) majd, hogy széfiát tudjunk csinálni, vissza RGB-be. Azért használjuk ezt a módszert, mert hűbb, mint a Chanel Mixer (Csatornakeverő) használat és picit szebb eredményt kapunk az egylépéses Desature-től (Fekete-fehér) – bár a PhotoShop CS 3-ban már itt is megadhatók a használt csatornák, és a széfia színe is.

grayscale

Színek

2. Hogy régies színt adjunk a fotónknak, használjuk a New Adjusment Layer (Új Korrekciós Réteg) és a Hue/Saturation (Színezet/Telítettség) vagy a Color Balance (Színegyensúly) módosítót.
OldTimer
Most a Color Balance-ot használjuk, ahol a Magenta (Bíbor) és Yellow (Sárga) színeket addig húzzuk, amíg el nem érjük a kívánt korabeli fotók színeit. Általában a sárga dominál ezért -22 bíbor és -70 sárga érték kielégítő.

OldTimer

Levles

3. Módosítsuk a Brightness-t (Fényerő) és a kontrasztot az Adjusment Layer Levels-el (Szintek). Kétszer klikk a fehér pipettán és vegyük fel a felhő világos részének a színét, majd ugyanezzel a pipettával kattintsunk a fotó legvilágosabb részére (vízsugár). Ezzel eltüntettük a túl világos tónusokat. A szürke csúszka balra húzásával fakítsunk fotónkon, majd korrigáljuk a fényeket, a többi csúszkát is bevonva.

levels

Lágy perem

elliptic 4. Most már csak a vignette efektünk van hátra. Válasszuk ki a Background rétegünket és készítsünk egy ellipszis kijelölést az Elliptical Marque Tools-al (Ellipszis alakú kijelölő eszköz) M és lágyítsuk el az élét a Select > Feather (Kijelölés > Szegély finomítása > Lágy perem) Ctrl + Alt + D 20-30 pixel körüli érték megadásával.

Vignette

5. Fordítsuk meg a kijelölésünket Ctrl + Shift + I és töröljük a képről a felesleget: Delete gomb.

delete

Kézírás

6. Végezetül elhelyezhetünk még egy kis dekoratív korabeli feliratot, a lényeg, hogy valamilyen script (kézírás) típusú fontot válasszunk lehetőleg régi stílusú "ugráló" számokkal.

after

Művünk ezzel kész is, csak egy szépséghibája van, hogy a szökőkutunk nem épp' korabeli darab. Lehetőleg az ilyen fotóknál retusáljuk ki a XXI. századi elemeket.

e-max.it: your social media marketing partner
Címkék: