Lágyítás

A portrék egyik alapköve a lágyítás azaz Soft Focus. Ezt a technikát használjuk az arcok sminkelésére. De sikerrel alkalmazható más típusú fotók esetében is, ha egyes részleteket akarunk hangsúlyozni, kiemelni a háttérből.

Az eljárást a kép egészére fogjuk alkalmazni, de egy maszkon keresztül, hogy a főbb részeket (pl. szem, szemöldök, száj, haj egy része) kivonjuk a módosítás alól, hogy az továbbra is éles maradjon.

Gaussian Blur

1. Készítsünk egy másolatot a layerről a Layer -> Duplycate Layer menüvel és alkalmazzuk rá a Filter-> Blur -> Gaussian Blur effektet úgy, hogy az arc homályossá váljon.

softfocus

Darken

2. A módosított új Layer átlátszósági módját állítsuk Darkenre (sötétebb részek) anak mértékét pedig úgy 25-40% környékére.

softfocus

Lightness

3. Készítsünk egy másolatot az életlenített rétegről és paramétereit tegyük Lightenre és kb. 50-80%-ra. Itt jegyezzünk meg egy másik módszert, melyben (egy réteget használva) a kép egy világos csatornájáról készétünk másolatot - RGB portréknál általában a vörösről vagy ha maximalista vagy :) Lab színmódból hozd el a Lightness csatornát - és azt tesszük Luminosity módba 30-70% átlátszóság mellett majd homályosítsuk (és lépünk a 4. pontra:).

softfocus

Réteg maszk

4. Elkészült a két réteg melyeket összefogva maszkolunk ki. Készítsünk tehát egy csoportot a Layers panel alsó könyvtár ikonjára kattintva és húzzuk bele a két homályosított rétegünket. A létrehozott csoportra állva kattintsunk az Add layer mask ikonra és vegyük elő a Brush eszközt (B betű). Festék avagy az előtér színét állítsuk feketére, az ecset méretét (szemekhez) 45 pixelre 0% -os keménység mellett (lágy perem), az Opacity (átlátszóság) és a Flowt 100%-ra. Most fessük ki a szemet, szemöldök-, szájrészt és egy keveset a hajból. Ne feledjük az ecset méretét mindig a felület méretéhez állítani.

softfocus

Végeredmény

Ezzel készen is vagyunk, tekintsük meg tehát a különbségeket. Balról jobbra: eredeti, két réteges majd Lightness csatornás.

Lágyítás

Ne felejts el játszadozni a beállításokkal: az a legfontosabb!

e-max.it: your social media marketing partner
Címkék: